Historie

Jak to vzniklo?

Na začátku byli dva lidi z Brna. Říkejme jim teď DJ R & DJ(ka) K. V létě v roce 2018 si oba shodně uvědomili, že klubová scéna ve smyslu prostého trsání na nějaké milé diskotéce zdaleka nenaplňuje jejich vytoužené představy o tom, jak spojit hudbu, lidi, tanec a letní období. Běžné kluby se jim nelíbily. Jejich navštěvování většinou obnášelo citelný zářez do studentského rozpočtu (vstupné, šatna, drahý drinky) a velké množství různého nepohodlí: prošacování věcí nabručeným sekuriťákem, příliš velký hluk, těsno, žádné klidné útočiště… prostě komerční záležitost. Uuu…

A tak si jednoho dne řekli: Proč chodit do drahých a upocených klubů, když si pěknou decentní párty můžeme udělat sami a pod širým nebem?

A tak vznikl PERPLEXx.

První malé záchvěvy

DJ R & DJ K uspořádali před oficiálním PERPLEXxem vol. 1 ještě 3 takové malé před-PERPLEXxy. S velmi skromnou aparaturou dvou repráčků a čínského zesilovače se naše dvojka zakladatelů vydala obšťastnit tři eventy. Dvě narozeninové oslavy (jedna z nich samotného DJ R) a jednou se vydali hrát prostě pro lidi před Brněnské Janáčkovo divadlo. A protože všechny tyto tři prenatální PERPLEXxy oba dva velmi bavily a v celku neměly úplně neúspěch, padlo rozhodnutí posunout toto venkovní hašteření o další level.

Vol 1 ___ 8. 8. 2018

DJ R & DJ K rozbili svoje prasátka a pořídili do PERPLEXxové výbavy jednu velmi podstatnou věcičku. Reprák! (teď ladně přejdu do 1. osoby) 100W přenosného výkonu (pokud 15kg váhy považujeme za přenosné) a měli jsme dost odhodlání to konečně rozjet. Ve vlaku z jednoho vandru jsme při červeným vínu vymysleli, že se akce bude jmenovat PERPLEXx. Tak!

Už to chtělo jen najít nějaký dobrý místo. Místo, kde se bude dát dělat střední kravál, kde to nebude daleko od centra Brna, kde to bude aspoň trošku pěkný. Volba padla na louku nad NC Královo pole, mezi brňáky přezdívaná jako „Planýrka“. Na tomto místě se od té doby konaly (skoro) všechny následující PERPLEXxy a konají se tam dodnes. Kromě splnění výše zmíněných parametrů jsme našli plácek, kterej poskytoval neskutečně krásnej výhled na město a jeho dominanty, nádherný západy slunce a zároveň byl příhodně umístěnej přímo vedle supermarketu, kde se mohl každý vybavit čím chtěl, když na party šel ♥.

Zároveň vznikl koncept improvizovaného koktejlového baru, kde si návštěvníci mohli zakoupit jeden z koktejlů (Gin+Tonic, Cuba Libre, Vodka+Džus) za téměř nákupní cenu (po 4 roky od té doby se cena držela na 40,- Kč). Nevelká částka, která se na baru utržila se pak podílela na zpětným financování aparatury a různých dalších vychytávek.

Byla to peckózní akce, přišli hlavně naši kamarádi a trsalo se a pařilo do pozdních ranních hodin. Tak jako na všech dalších PERPLEXxech se nepřihodilo nic zlého, náš reprák není až tak hlasitý, aby kamkoliv v jeho dosahu někoho rušil. Místečko jsme po sobě pěkně uklidili a pro jistotu přišli ještě další den čeknout, jestli tu opravdu po nás nic nezbylo (takto se to pak dělo pokaždé).

Vol 2 ___ 7. 9. 2018

Druhý PERPLExx jsme uspořádali měsíc po tom prvním, který nás nabil velkou energií a věděli jsme, že chceme pořádat další a další skvělé a nezapomenutelné party pod širým nebem! S vytaháním věcí na kopec nám tentokrát pomohl stěhovací rudlík a atmošenka byla ♥.

Na kopec bylo třeba vytahat: Reprák (15kg), autobaterie (13kg), dva stolečky, obsah baru (hafo flašek).

Vol 3 ___ 22. 9. 2018

Do party se k nám přidal DJ P! A protože DJ R je tak trošku kutil a bastlíř, tak zbastlil pro zdokonalení zážitku světelný efekt – trubice, které měnily barvu a dodávaly seskupení na kopečku nad Tescem jakousi mimozemskou atmosféru.

Vol 4 ___ 11. 5. 2019

Rok 2019 a jeho zahajovací PERPLEXx. A tento byl opět zcela úžasný a jedinečný. Dopředu jsme věděli, že počasí nebude ideální. Začátek května není ještě teplý léto a navíc předpověď hlásila možnost deště. Ale protože se nebojíme a jsme parta do nepohody, zařídili jsme sofistikovaný úkryt před dešťem natažením velkých autoplachet. Sehnali jsme palety na spálení a DJ R flexou na balkoně vyrobil z barelu vod oleje skvělý homeless táboráček!

Vol 5 ___ 31. 5. 2019

Konec května přinesl krásnou teplou sobotu, kdy jsme to opět roztočili! Světelné trubice dostaly pár efektních vylepšení a další noví lidé začali chodit, počet účastníků se lehce začal zvyšovat.

Barcelona ___ 16. 8. 2019

DJ K opustila Brno a DJ R se odstěhoval do Barcelony. V Barceloně našel skvělý PEPRLEXxový kopeček a na něm se pokusil uspořádat jeden místní PERPLEXx. Se svým velmi úzkým okruhem přátel byla sice účast vcelku komorní, ale překvapili jsme jistě nějaké místní, kteří nemohli věřit tomu, že tu na kopci máme party se světýlkama (úžasný rotující diskocosi od ťamana) a prodáváme koktejly za 2€ z velmi improvizovaného baru, vyrobeného ze šuplíku, který jsem někde našel. Poslední fotka je z rána 🙂 ♥

Vol 6 ___ 30. 5. 2020

Velmi povedený PERPLEXx. DJ K stále mimo Brno, ale DJ R už se zase vrátil do rodný hroudy a tak mohl první PERPLEXx v roce 2020 být zahájen velkolepě! Vylepšený světelný efekty, nádherný západ slunce a účastníci, kteří vydrželi jet s náma až do rozednění!

Vol 7 ___ 10. 7. 2020

Fenomenální konáníčko. Hlavním zlepšovákem bylo, že DJ R vylepšil světelný trubice tak, že mohly teď hrát doslova všemi barvami. Účast byla velmi dobrá a nerozhodily nás ani hromy a bouřka. Všichni jsme se pěkně schovali pod jednu velkou plachtu a společnými silami ji nad sebou přidržovali ♥♥♥. Boty i vercajk nebyly ušetřeny jílovitýho bahna, který, když zaprší, holt všude na plácku vznikne.

Vol 8 ___ 18. 9. 2020

Psal se rok 2020 poznamenaný covidovou pandemii. Když se konal Vol 6 a Vol 7 nikdo netušil, co všechno tenhle zákeřný vir na podzim způsobí.

Vol 9 ___ 9. 10. 2020

A tak obě konání Vol 8 a Vol 9 byly poznamenány (kromě obecně faktu chladnějšího počasí) nízkou účastí a v mnohém možná byly „na hraně“, i když formálně vzato tenkrát platila pravidla typu „můžete se venku setkávat v N počtu lidí, pokud mezi sebou udržíte rozestupy 2 metry“ apod. Byla to dost divná doba a doufám, že už nás znovu nepotká.

PANDEMIXx ___ od 1. 4. 2021

Jaro bylo za dveřmi, ale covid byl stále s námi. A jelikož shlukování (i venku) ve větším počtu bylo tenkrát zapovězeno (nebo asi mohlo být), rozhodl jsem se, že pro zvednutí morálky něco udělám a tak vznikla naprosto unikátní a neopakovatelná odnož PERPLEXxu, které jsem dal příhodné jméno PANDEMIXx. Funguje za pomoci mobilní aplikace ECHOES, díky které si každý může na PERPLEXxovém plácku a v jeho bezprostředním okolí doslova „protančit písničkami“ v závislosti na tom, v jakém konkrétním zákoutí louky na Planýrce se nachází. Neuvěřitelných 70 písniček je geolokačně umístěných v terénu a zatímco se posluchač prochází po louce, do sluchátek se mu jednotlivé písničky samy prolínají. Doporučuji to vyzkoušet. Stojí to za to. Stáhněte si aplikacei ECHOES a poté v telefonu přejděte na níže uvedený odkaz. Písničky se dají dopředu stáhnout (ať šetříte data) a pak už jen se sluchátky a lahví něčeho skvělého vyražte na kopec!

https://explore.echoes.xyz/collections/pdBYOWo5rhiSkhbY

Vol 10 ___ 29. 5. 2021

Rok 2021 jsme otevřeli fakt krásným PERPLEXxem. Pandemická situace se nám uklidnila, jaro už dávno klepalo na dveře a tak nebylo nač čekat! Opět se sešla fůra skvělých lidí a toto konání bylo ozvláštěno jednorázovým návratem DJky K na scénu (na plácek) a taky tím, že veškerý výtěžek z našeho skromného improvizovaného baru (+ dobrovolné příspěvky) putoval tentokrát benefičně na psí útulek! Taky už si začínáme pohrávat s myšlenkou PERPLEXxových triček 🙂 Světýlka svítí, na fotce vidíte, že vzadu už byl založený ohníček a party to byla moc krásná! ♥

Vol 11 ___ 10. 7. 2021

Nechyběl DJ P a novinkou bylo představení krásných nových PERPLEXx triček! V pozdních nočních hodinách se dostavil jeden z našich oblíbených účastníků, který přispěl té magické noci na kopečku svojí skvělou ohňovou show! Ou jééé! ♥

Vol 12 ___ 11. 9. 2021

Další hrdý majitel nového PERPLEXx trička a jeden z nejvěrnějších fanoušků ♥

Září to je prostě čas na to užít si závěr léta, kdy se v podvečer kolemseskvoucí příroda už lehce začíná žlutit (nebo suchá tráva) s dostatečně silnou dávkou nekonečné jízdy zvané PERPLEXx!!!

Vol 13 ___ 9. 7. 2022

Otvírací PERPLEXx roku 2022 se nám udál netradičně až v červenci, kvůli tomu že hlavní část tvůrčího týmu byla mimo ČR. O to víc se však všichni těšili a řeknu Vám že party to vubec nebyla špatná. Škoda, že mnohé odradil mírný deštík, který nás začal kropit již během úvodu večera. My se ale tradičně ničeho nebáli a vzali sebou plachtu (pravda, mohla být větší, ale ta předpověď vypadala celkem optimisticky! fakt!).

Ano, i takhle může vypadat začátek skvělé párty ♥

Vol 14 ___ 23. 7. 2022

Narozeninový PERPLEXx. Narozky slavil DJ R a tak žádné hrdlo nezůstalo suché a žádná bota nebyla tance ušetřena. Bylo léto a bylo krásně. Nějak jsem nezvládl nic vyfotit po setmění, bylo to tím, že se pak hrnuli gratulanti a účastníci a bylo to celý mega skvostný ♥.

DJ R a jeho tradiční startovací pozice
Na pomoc s dopravou na kopec máme tento skvělý tým a dvojkolák!

Vol 15 ___ 13. 8. 2022

To bylo tak moc fajn, že tu na ilustraci nechám jen tyhle fotky 🙂

Vol 16 ___ 10. 9. 2022

Závěrečný PERPLEXx roku 2022 nebyl špatnej, ale při začátku docela sprchlo. Účast byla docela nízká, taneční parket byl dost posmutnělý, ale nevelká skupinka, která se během noci se nasbírala, se nakonec usadila kolem ohýnku, kde bylo všem dobře 🙂

Vol 17 ___ 27. 5. 2023

Otevírací PERPLEXx sezóny 2023, klasicky na konci května se nám náramě povedl. Počasí vyšlo parádně, bylo jasně a západ sluníčka podbarvil začátek dlouhého večera. Letos jsme se rozhodli zkusit oslovit další DJe, kteří by si chtěli na PERPLEXxu zahrát. A tak se tato noc stala PERPLEXxovou premiérou pro DJe Srnku (aka pouliční DJ). Byla to párty jak se patří a v back-stagi vznikl někdy po půlnoci taky krásný kruh kolem ohně. Nezapomenutelný!

Vol 18 ___ 7. 6. 2023

Tentokrát jsme PERPLEXx uspořádali ve středu! Protože to vypadalo na déšť, vytvořili jsme krásnou střechu z plachty. Nakonec ale vůbec nepršelo. Byl to znamenitý večer, kam přišlo dost lidí, kteří jinak o víkendu třeba vůbec nejsou v Brně. Končili jsme ve dvě ráno, takže pohoda! Jako speciální host dorazil DJ Ježíšek!

Vol 19 ___ 25. 8. 2023

Další dost vydařené konání, kde nám atmosféru vykrášlily svíčky a samozřejmě poctivá prima muzika. O svoje slovo se nyní už podruhé uchází MC Selektor VOJTA, jehož svižný sety opět nažhavily a roztrsaly dancefloor.

Vol 20 ___ 16. 9. 2023

JUBILEJNÍ dvacátý PERPLEXx. No, co říct? Snad jenom, že doufám, že jich bude snad ještě aspoň do stovky! Čím byl tenhle PERPLEXx zase jiný, než ty předtím? Svůj osobní podpis do něj vrylo party duo Vojta a Davča, kteří mimo jiné přichystali drink-překvápko – NIČITEL SVĚTŮ. Tentokrát poprvé chyběl DJ R, ale DJ Pája a DJ Spoko to rozjeli jak se patří. Opět se k nám přidal zahrát DJ Srnka a MC Vojta připravil svůj další mix. Ti, kteří si to pamatují, vám jistě rádi osvětlí, z čeho tahle míchanice byla. Nechám tady dvě vše-vystihující fotky. Byla to krásná noc.

Vol 21 _ 13. 4. 2024

Zahajovací konání sezóny 2024 bylo plné pozitivních překvapení! Hodně nás překvapilo nezvykle teplé počasí na konec dubna, takže jsme se rozhodli vykopnout první konání o hodně dřív než obvykle!

Většina účastníků také dorazila nezvykle dost brzy, ještě před západem slunce byla loučka plná lidí dychtících po té pravé atmosféře venkovní párty, na kterou jsme se celou zimu těšili. Hudbu vykopla dvojice stálic DJ Kája a DJ Pája. Náš line-up také obohatila DJ Colibrí, kterou doprovodil její kamarád na saxofon a její přítel dodal rapovou sekci. Dancefloor byl naplněný a energie byla neskutečná. Oheň hořel už od samého začátku, lidi chodili, bar se nezastavoval. Magickou nocí dále pokračoval provázet již poměrně na PERPLEXxu usazený DJ Srnka, kterého po půlnoci vystřídal Rave Artei, dokonce i s video projekcí!

Byl to neskutečný úspěch, všichni se výtečně bavili a účastí to byl určitě rekord, minimálně 80 lidí se dalo napočítat rozprostřených po kopečku.

Budoucnost

Toto je sice stránka o Historii, ale přirozeně si možná teď říkáš – wow, to nevypadá vůbec jako špatná akce, tak kdy se bude konat další? Inu… Sleduj naše kanály na sociálních sítích a dozvíš se to včas 😉

Nenech si ujít další PERPLEXx -> sleduj nás na Facebooku nebo Instagramu:

Přehled všech PERPLEXxů

  • 8. 8. 2018 – Vol 1
  • 7. 9. 2018 – Vol 2
  • 22. 9. 2018 – Vol 3
  • 11. 5. 2019 – Vol 4
  • 31. 5. 2019 – Vol 5
  • 16. 8. 2019 – Barcelona Perplexx
  • 30. 5. 2020 – Vol 6
  • 10. 7. 2020 – Vol 7
  • 18. 9. 2020 – Vol 8
  • 9. 10. 2020 – Vol 9
  • 1. 4. 2021 – Pandemixx ( https://explore.echoes.xyz/collections/pdBYOWo5rhiSkhbY )
  • 29. 5. 2021 – Vol 10
  • 10. 7. 2021 – Vol 11
  • 11. 9. 2021 – Vol 12
  • 9. 7. 2022 – Vol 13
  • 23. 7. 2022 – Vol 14
  • 13. 8. 2022 – Vol 15
  • 10. 9. 2022 – Vol 16
  • 27. 5. 2023 – Vol 17
  • 7. 6. 2023 – Vol 18
  • 25. 8. 2023 – Vol 19
  • 16. 9. 2023 – Vol 20
  • 13. 4. 2024 – Vol 21
  • 1. 6. 2024 – Vol 22

Článek byl naposledy aktualizován 5. 5. 2024 🙂